');

1.1 Begripsbepalingen

1. In deze cao wordt verstaan onder:

a. Werkgever:

  1. (Onderdelen van) Gemeenten als bedoeld in artikel 123 Grondwet gelegen in het Europese deel van het Koninkrijk der Nederlanden;
  2. Samenwerkingsverbanden tussen gemeenten op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen; en
  3. Privaatrechtelijke rechtspersonen waar in geval van rechtspersonen met   aandeelhouders ten minste de helft (vijftig procent (50%) of meer) van de        aandelen in die rechtspersoon toebehoort aan één of meerdere gemeenten,     of in geval van rechtspersonen zonder aandeelhouders de bestuurlijke     zeggenschap binnen de rechtspersoon in overwegende mate bij gemeentelijke bestuursters ligt dan wel bij de door de gemeenten     aangewezen of voorgedragen bestuurders van de rechtspersoon.

Dit voor zover zij optreden in de hoedanigheid van een publieke organisatie belast met de uitvoerende taak van de Participatiewet en het werkgeverschap die (mede) als hoofddoelstelling hebben:

  • het bieden of organiseren van arbeidsplaatsen en/of leerwerkplaatsen voor de (re)integratie van personen met een vergrote afstand tot de arbeidsmarkt, met het oog op het verwerven van een (duurzaam) economisch zelfstandige positie; en/of
  • in het kader van de bevordering van de participatie op de arbeidsmarkt, werknemers ter beschikking kunnen stellen.

b. Werknemer:

De arbeidskracht die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kan verdienen en met loonkostensubsidie, of in geval van Wajong met loondispensatie, een arbeidsovereenkomst aangaat met een werkgever als omschreven in artikel 1.1 lid 1 onder a en die:

  1. arbeidsbeperkte is als bedoeld in artikel 38b van de Wet Financiering sociale verzekeringen, of met een arbeidsbeperkte wordt gelijkgesteld als bedoeld in artikel 38f, vijfde lid van die wet; of
  2. werkzaam is in een dienstbetrekking als bedoeld in artikel 10b lid 1 van de Participatiewet.

c. Pensioenfonds:

De Stichting Pensioenfonds Werk en (re)Integratie (PWRI).

d. Loon:

Het bedrag van de schaal dat de werknemer is toegekend.

e. Inkomen:

Het loon, vermeerderd met het bedrag van de aan de werknemer toegekende emolumenten en toelagen (artikelen 5.4, t/m 5.7), niet zijnde onkostenvergoedingen.

f. Standplaats:

De plaats waar de werknemer gewoonlijk zijn arbeid verricht.

g. Passende arbeid:

Arbeid passend bij de belastbaarheid en capaciteiten van de werknemer.

h. Reguliere werkgever:

De werkgever niet zijnde een werkgever als omschreven in onderdeel a van dit artikel.
Een regluiere werkgever kan ook zijn een werkgever als omschreven in onderdeel a van dit artikel, voor zover hij niet optreedt in de hoedanigheid van een publieke organisatie belast met de uitvoerende taak van de Participatiewet en de in onderdeel a van dit artikel omschreven hoofddoelstellingen.

i. Vakorganisaties:

Werknemersverenigingen partij bij deze Cao.

j. Compensatie-uren:

De voor een bepaalde periode ingeroosterde uren die de formele arbeidsduur voor die periode te boven gaan.

2. In deze cao gelden alle begrippen die betrekking hebben op personen die in de mannelijke vorm gesteld zijn ook voor vrouwen.

1.2 Werkingssfeer van de Cao

  1. Deze cao is van toepassing op de arbeidsverhoudingen tussen een werkgever, als bedoeld in artikel 1.1 lid 1 sub a, aangegaan met een werknemer als bedoeld in artikel 1.1 lid 1 sub b.
  2. Deze cao is niet van toepassing op werknemers in dienst van reguliere werkgevers.
  3. Deze cao is niet van toepassing op mensen in dienst van gemeenten met een WIW – of ID-baan.
  4. Deze cao is niet van toepassing op werknemers met een arbeidsovereenkomst onder de Wet sociale werkvoorziening.

1.3 Looptijd en inwerkingtreding

  1. Deze cao geldt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.
  2. Partijen kunnen tussentijds gemotiveerd verzoeken om aanvullingen of wijzigingen op deze cao overeen te komen.
  3. Voor verlenging en opzegging van deze cao geldt de Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst.

1.4 Karakter van de cao

Bepalingen in deze cao hebben, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven, een standaardkarakter. Indien de werkgever een overgangsregeling heeft getroffen met betrekking tot de aanpassing van de arbeidsvoorwaarden aan deze cao, dan mag in de overgangsregeling, voor werknemers in positieve zin, van deze cao worden afgeweken.

1.5 Titel Cao

Deze overeenkomst wordt genoemd: “de collectieve arbeidsovereenkomst Aan de slag, in andere regelingen afgekort: “Cao Aan de slag”.

1.6 Voltijd- en deeltijddienstverband

  1. De aanspraken in deze cao zijn gebaseerd op een voltijddienstverband, tenzij in een artikel anders is bepaald.
  2. De aanspraken bij een deeltijddienstverband worden naar rato van de arbeidsduur bepaald, tenzij in een artikel anders is bepaald.

1.7 Bruto bedragen

De in deze cao genoemde bedragen zijn bruto bedragen, tenzij in een artikel anders is bepaald.

1.8 VN-Gehandicaptenverdrag

Partijen bij deze cao erkennen het belang van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Zij zeggen toe alles te doen wat redelijkerwijs in hun vermogen ligt om bij te dragen aan het realiseren van de doelstellingen van het verdrag.

1.9 Uitzondering artikel 8a Waadi

Werknemers met een arbeidsovereenkomst onder deze cao zijn vanaf het moment van inwerkingtreding van gewijzigd artikel 1a:2 van het Besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs, uitgezonderd van de werking van artikel 8a Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi).