Artikel 2.1 Jouw algemene verplichtingen
Naast de verplichtingen in artikel 6 WSW, ben jij verplicht:
- de aan jou opgedragen werkzaamheden naar beste vermogen uit te voeren;
- mee te werken aan een onderzoek naar je arbeidsgeschiktheid als dat nodig is;
- deel te nemen aan vormen van extra opleiding en bijscholing als dat nodig is voor het vervullen van de functie die met jou is overeengekomen;
- informatie geheim te houden die je hebt gekregen in de uitoefening van je functie en waarvan je weet of had kunnen weten dat geheimhouding noodzakelijk was. Deze verplichting blijft ook gelden nadat jouw dienstverband is geëindigd; en
- zorgvuldig om te gaan met spullen die jouw werkgever aan jou heeft uitgeleend.
Artikel 2.2 Tijdelijk andere werkzaamheden
- Je werkgever kan het noodzakelijk vinden dat je tijdelijk andere werkzaamheden doet. Dat kan zijn in een andere functie, maar ook op andere tijden of plaatsen. Je werkgever overlegt dit met jou. Als het voorstel van je werkgever redelijk is ben je verplicht dit te accepteren.
- Het tijdelijk verrichten van andere werkzaamheden duurt maximaal een aaneengesloten periode van 1 jaar. Als het maandinkomen voor de andere werkzaamheden lager is, behoud je het maandinkomen dat hoort bij jouw oorspronkelijke functie. Als het maandinkomen voor de andere werkzaamheden hoger is, kun je recht hebben op een toelage. De voorwaarden uit artikel 5.15 zijn van toepassing.
- Je maandinkomen is je loon plus het bedrag van de aan jou toegekende emolumenten en toelagen per maand zonder de onkostenvergoedingen.
- Na beëindiging van de tijdelijke werkzaamheden heb je recht om terug te keren in je oorspronkelijke functie.
Artikel 2.3 Gewetensbezwaren
- Het kan zijn dat je vanwege jouw levensovertuiging onoverkomelijke bezwaren hebt tegen de uitoefening van je werkzaamheden. Dit kun je aangeven bij je werkgever. Dat doe je zo snel mogelijk voorafgaand aan de feitelijke uitvoering van je werkzaamheden.
- Je werkgever besluit of jouw bezwaren opwegen tegen het belang van de organisatie.
- Als je werkgever vindt dat jouw bezwaren zwaarwegend genoeg zijn, zal je werkgever proberen een oplossing te vinden die voor jullie allebei passend is.
Artikel 2.4 Vergoeding schade
Is er schade ontstaan door jouw opzet, grove schuld of ernstige nalatigheid dan kun je verplicht worden tot volledige of gedeeltelijke schadevergoeding.
Artikel 2.5 Algemene verplichtingen van je werkgever
- Je werkgever moet zich als goed werkgever gedragen.
- Je werkgever is verplicht om informatie die hij vanuit zijn rol als werkgever over jou heeft geheim te houden. Deze verplichting geldt ook na het einde van je arbeidsovereenkomst. De geheimhouding geldt niet als jij toestemming geeft voor het verstrekken van informatie die op jou betrekking heeft. Er geldt ook geen geheimhouding als je werkgever een wettelijke verplichting heeft om informatie te verstrekken.
- Bij een organisatiewijziging is de werkgever verplicht tot het tijdig uitnodigen van de vakorganisaties en andere lokale representatieve werknemersorganisaties. Er vindt overleg plaats over de personele gevolgen van het voorgenomen besluit tot organisatiewijziging en de op te nemen maatregelen in een sociaal plan. Het moet gaan om een organisatiewijziging zoals bedoeld in artikel 25 van de Wet op de ondernemingsraden.
Artikel 2.6 Geschillencommissie
Je werkgever zorgt voor een geschillencommissie binnen de organisatie. Geschillen met jouw werkgever over jouw arbeidsovereenkomst kunnen aan de geschillencommissie worden voorgelegd.
Artikel 2.7 Werkzekerheid
- De werkgever zorgt er voor dat aan zoveel mogelijk mensen met een indicatie een arbeidsovereenkomst wordt aangeboden. Dit is een arbeidsovereenkomst voor het verrichten van arbeid onder aangepaste omstandigheden.
- Het kan zijn dat jij buiten jouw schuld je werk verliest. Je werkgever is dan verplicht ander passend werk onder de voorwaarden uit de WSW te vinden en te bieden.