');

Artikel 4.1 Voltijddienstverband

Als in je arbeidsovereenkomst staat dat je 36 uur in de week werkt dan noemen we dat een voltijddienstverband.

Artikel 4.2 Aanpassing arbeidsduur

  1. In jouw arbeidsovereenkomst staat hoeveel uur in de week je werkt. Als je dit aantal uur wil veranderen, kun je jouw werkgever verzoeken dit aan te passen. In je arbeidsovereenkomst kan nooit staan dat je meer dan 36 uur in de week werkt.
  2. Voor jouw verzoek om het aantal uur dat je werkt te veranderen, gelden een paar regels. Deze regels vind je terug in de Wet flexibel werken.
  3. Het kan zijn dat je medische, psychische of arbeidskundige beperkingen Dit stelt een arbo-arts of een andere deskundige vast. Ook het UWV kan dit vaststellen wanneer zij een besluit neemt over jouw (her)indicatie. Je werkgever houdt rekening met jouw beperkingen wanneer jij een verzoek doet om meer uren te mogen werken. Je werkgever kan besluiten dat je eerst tijdelijk meer uren mag werken. Hij kijkt of de extra uren je beperkingen niet verergeren. Als dit niet zo is, dan kan je werkgever officieel instemmen met jouw verzoek.

Artikel 4.3 Feitelijke arbeidsduur

  1. Je werkgever kan bepalen dat jij feitelijk meer of minder uur per week werkt dan in jouw arbeidsovereenkomst staat. Als je werkgever dit wil doen, dan gelden de volgende regels:
    1. als je een voltijddienstverband hebt mag je feitelijk niet minder dan 30 uur per week werken. Het mag ook niet meer zijn dan 42,5 uur per week. In een periode van 26 weken moet jij gemiddeld 36 uur per week hebben gewerkt;
    2. je werkgever kan afwijken van onderdeel a. Dit kan hij doen voor jou alleen of bij de inroostering van een groep werknemers. Je werkgever kan in het rooster opnemen dat jij en jouw collega’s maximaal 6 dagen per week werken; en
    3. op een regeling waarin de werktijden staan heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht.
  2. Als je werkgever afwijkt van lid 1, onder a dan geldt dat:
    1. dit af en toe kan als het werk daar om vraagt. Het is niet de bedoeling dat dit iedere week zo is;
    2. dit niet mogelijk is als dit medisch gezien niet verantwoord is. Of dit zo is moet blijken uit een indicatie-beschikking of een doktersverklaring;
    3. jij gemiddeld maximaal 36 uur per week mag hebben gewerkt in een periode van 26 weken; en
    4. er niet wordt gewerkt op zon- en Welke feestdagen er zijn staat in artikel 4.7.
  3. Als de afwijking in het rooster voor een groep werknemers geldt, dan moet de ondernemingsraad eerst instemmen voordat het rooster wordt gewijzigd.
  4. De uren in lid 1, onder a moet je omrekenen naar evenredigheid als je deeltijd werkt.

Artikel 4.4 Werkrooster

  1. Je werktijden worden in een rooster opgenomen. Dit rooster krijg je minimaal 1 maand voordat het rooster ingaat.
  2. Soms moet je rooster plotseling worden gewijzigd. Je werkgever stuurt jou de wijziging toe. Dit doet hij uiterlijk 3 werkdagen van te voren.
  3. Soms kun je door weersomstandigheden je werk niet doen. Dit is ook een wijziging van je rooster. Je werkgever mag je niet verplichten compensatie- uren of verlofuren op te nemen door weersomstandigheden.
  4. De directie kan met instemming van de ondernemingsraad ieder jaar roostervrije dagen vaststellen.

Artikel 4.5 Werktijden als je 55 jaar of ouder bent

  1. Als je 55 jaar of ouder bent, hoef je niet te werken als je dat niet wil:
    1. vóór 08:00 uur;
    2. na 18:00 uur; en
    3. in het weekend.
  2. Als je 60 jaar of ouder bent, wil je misschien minder uur per dag werken. Je kunt je werkgever verzoeken om maximaal 7,5 uur per dag te hoeven werken. Je werkgever past je arbeidsduur per dag hier op aan.
  3. Je kunt niet altijd gebruik maken van wat in lid 2 Dit kan niet als je al gebruik maakt van:
    1. de seniorenregeling die gold tot 1 januari 2018;
    2. de seniorenregeling die geldt vanaf 1 januari 2018; of
    3. de aanvullende seniorenregeling.
  4. Als je 55 jaar of ouder bent, hoef je niet over te werken als je dat niet wilt.

Artikel 4.6 Werktijden bij een andere organisatie

Het kan zijn dat je bij een andere organisatie dan je werkgever wordt geplaatst. Misschien zijn de werktijden voor vergelijkbare werkzaamheden als die van jou, daar anders dan bij je werkgever. Het kan dan nodig zijn dat die werktijden ook voor jou gaan gelden. Je werkgever bepaalt of dit zo is.

Artikel 4.7 Feestdagen

  1. Je werkt niet op Dat zijn nieuwjaarsdag, 1e en 2e kerstdag, Koningsdag, 2e paasdag, Hemelvaartsdag, 2e pinksterdag en Bevrijdingsdag. Als een feestdag op je reguliere werkdag valt betaalt je werkgever je loon die dag door. Ook op zondagen werk je niet.
  2. Je werkgever kan extra dagen aanwijzen als feestdag. Deze dagen bestaan naast de feestdagen in lid 1. Je werkgever moet dit in overleg doen met de ondernemingsraad.
  3. Soms heeft je werkgever er een zwaarwegend belang bij dat je toch werkt op een feestdag of een zondag. Als dit zo is dan kan je werkgever afwijken van lid 1. Hij kan ook bepalen dat je langer moet doorwerken.

Artikel 4.8 Geloofsovertuiging

  1. Vanwege jouw geloof wil je misschien op een bepaalde dag een gebedshuis bezoeken. Dit kan vanuit jouw geloof een zondag zijn, maar ook een andere dag. Je werkgever probeert hier zoveel mogelijk rekening mee te houden bij het vaststellen van je rooster. Daarbij houdt hij ook rekening met de bedrijfsbelangen.
  2. Jouw geloof kent misschien andere officiële feestdagen dan de christelijke feestdagen die in artikel 4.7 staan. Je werkgever zorgt er zoveel mogelijk voor dat jij op deze officiële feestdagen niet hoeft te werken. Daarbij houdt hij wel rekening met de bedrijfsbelangen. Als je vrij krijgt, gaat dit van je verlofuren af.
  3. Als je vrij wil voor een officiële feestdag voor jouw geloof, dan moet je dit op tijd aangeven. Op tijd betekent dat je dit in januari van hetzelfde jaar waarin de feestdag plaatsvindt aangeeft. Dit lukt misschien niet altijd. Als dit niet kan dan moet je dit in ieder geval 1 maand vóór de feestdag aangeven.

Artikel 4.9 Verkorten werktijd

Misschien kost het je veel tijd om naar het werk te reizen. Dit kan voor jou leiden tot onoverkomelijke bezwaren. In dat geval kun je jouw werkgever verzoeken om je werktijd te verkorten. Je werkgever kan dan besluiten om jouw werktijd aan te passen. Je loon en het aantal uren dat je werkt volgens je arbeidsovereenkomst veranderen hiermee niet.