Je werkgever stelt in overleg met jou een individueel ontwikkelingsplan (IOP) op. Dit plan bespreken jullie minimaal 1 keer per jaar. Als dat nodig is, stellen jullie het plan bij. Je krijgt hiervan steeds een actuele versie.
Het IOP is een plan gericht op uitstroom, doorstroom en/of ontwikkeling.
Het IOP beschrijft jouw kansen en mogelijkheden om je te kunnen blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. Er staan ook afspraken in hoe je deze ontwikkeling door training, opleiding en begeleiding bereikt. Ook maak je met je werkgever afspraken over hoe je gezond aan het werk kunt blijven.
Je moet meewerken en deelnemen aan de voorzieningen die je werkgever aanbiedt om je IOP uit te Dit geldt alleen als dit in alle redelijkheid van je kan worden verwacht. Je bent niet verplicht mee te werken aan uitstroom als je voor 1 januari 1998 in dienst was. Je moet wel meewerken aan het opstellen en uitvoeren van het IOP.
Bij het vaststellen van je IOP houdt je werkgever rekening met jouw persoonlijke omstandigheden. Deze omstandigheden blijken uit de indicatie- of herindicatiebeschikking, bedoeld in artikel 11 WSW.
Als je vindt dat je werkgever zijn verplichting een IOP op te stellen niet nakomt dan overleg je met je werkgever. Dat geldt ook als je vindt dat je werkgever onvoldoende uitvoering geeft aan je IOP. Als dit overleg niet leidt tot een oplossing, dan kun je naar de geschillencommissie als bedoeld in artikel 2.6.
Als je met je werkgever een gesprek hebt over je IOP dan heb je het recht om iemand mee te nemen die je vertrouwt.
Artikel 9.2 Training en opleiding
Je werkgever bevordert jouw deelname aan voorlichtings-, trainings- en opleidingsactiviteiten en de uitvoering van deze activiteiten. Dit geldt alleen als je met deze activiteiten kennis en vaardigheden ontwikkelt die noodzakelijk zijn voor je werk of toekomstige werk zoveel mogelijk in overeenstemming met de doelstellingen van artikel 3 WSW te kunnen verrichten.
Als je wil deelnemen aan een training of opleiding, kun je bij je werkgever een verzoek indienen. Je werkgever neemt op jouw verzoek een gemotiveerde beslissing.
De activiteiten in lid 1 vinden zoveel mogelijk binnen de werktijd plaats. Dit geldt ook als je geen volttijddienstverband hebt.
Als de activiteiten niet in je werktijd kunnen plaatsvinden, dan geldt een bedrijfsregeling waarin dit is gecompenseerd. In deze regeling staat dat je keuzevrijheid hebt voor compensatie in tijd of geld.
Artikel 9.3 Beroepsonderwijs en educatie
Als je een jongere werknemer bent dan bevordert je werkgever jouw deelname aan beroepsonderwijs en educatie.
De activiteiten in lid 1 vinden zoveel mogelijk binnen de werktijd plaats. Dit geldt ook als je geen volttijddienstverband hebt.