CNV en FNV namens de werknemers en de VNG en Cedris namens de werkgevers zijn op 10 november 2023 een onderhandelaarsresultaat overeengekomen over het openbreken, per 1 oktober 2023, en het verlengen van de Cao Aan de slag tot en met 31 december 2024.
Een cao speciaal voor mensen met een arbeidsbeperking die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen en die met behulp van loonkostensubsidie in dienst zijn bij een gemeente, een gemeenschappelijke regeling of een andere publieke organisatie belast met de uitvoering van de Participatiewet of vanuit deze organisaties worden gedetacheerd.
Sociale partners willen met deze cao mensen laten groeien in hun persoonlijke ontwikkeling en loopbaan door vanuit het sociaal (ontwikkel)bedrijf opleiding, begeleiding en stimulering te bieden. Het bedrijf biedt daarmee een springplank naar regulier werk bij voorkeur bij een reguliere werkgever met een vast contract. Deze cao is dan ook een doorstroom-cao met eenvoudige maar fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en een vangnet mocht er geen passend werk zijn bij een reguliere werkgever. Sociale partners verwachten met deze cao duidelijkheid - en daarmee rust - te bieden aan werknemers en werkgevers.
Sociale partners sluiten met deze cao zoveel mogelijk aan bij de bepalingen in het Burgerlijk Wetboek (BW). Alleen daar waar dat niet passend is gezien de aard van de sector zijn er van het BW afwijkende afspraken gemaakt.
Partijen hebben in deze cao een afspraak gemaakt over een vangnet, voor het geval dat het na uitstroom niet lukt om een dienstverband te behouden bij de reguliere werkgever. Er kunnen diverse omstandigheden zijn op grond waarvan gebruik zal worden gemaakt van het vangnet. Om per situatie maatwerk te kunnen bieden zijn de voorwaarden waaronder een werknemer terugkeert in een dienstverband met de oorspronkelijke werkgever niet tot in detail vastgelegd. Het doel van het vangnet is voor cao-partijen echter duidelijk: het blijvend en duurzaam kunnen meedoen en dus het voorkomen van werkloosheid.
Partijen streven ernaar dat werknemers die vallen onder de reikwijdte van deze cao met hun functie een financieel zelfstandig bestaan kunnen leiden. Het aanbieden van minimale contracten in omvang wordt zo veel mogelijk vermeden. De belastbaarheid van individuele werknemers zou leidend moeten zijn voor de omvang van de aangeboden arbeidsovereenkomst.
Het gaat om een geheel nieuwe cao, waarbij sociale partners pionieren. Gedurende de looptijd van deze cao zullen partijen regelmatig met elkaar in gesprek gaan om de werking van de cao te volgen en om daar waar nodig bij te sturen.