Artikel 8.1 Loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid
- Als je arbeidsongeschikt bent, krijg je de eerste 52 weken je volledige laatstverdiende loon. Na 52 weken tot en met 104 weken, krijg je 70% van het laatstverdiende loon.
- Als je arbeidsongeschikt wordt tijdens ouderschapsverlof dan betaalt je werkgever de uren die je zou werken. Hoeveel je doorbetaald krijgt tijdens arbeidsongeschiktheid staat in lid 1.
- Als door je werkgever de aanvraag voor een WIA-uitkering is vertraagd dan betaalt je werkgever 100% van je loon na 104 weken zolang deze situatie voortduurt.
- Als je arbeidsongeschikt raakt door een bedrijfsongeval krijg je ook na 52 weken jouw laatstverdiende loon volledig doorbetaald. Dit geldt alleen als de oorzaak van het bedrijfsongeval niet aan jou te wijten is.
- Als je na 52 weken arbeidsongeschiktheid productieve werkzaamheden kunt verrichten vindt er voor de productieve uren geen korting op jouw loon plaats. Dat betekent dat je over die uren 100% van jouw laatstverdiende loon krijgt. Ook als er geen werk voor handen is.
Over de uren dat jij geen productieve werkzaamheden kunt verrichten krijg je 70% van jouw laatstverdiende loon.
- De arbo-arts adviseert of jij productieve werkzaamheden kunt verrichten. Je werkgever legt het aantal uur dat je productieve werkzaamheden verricht vast.
Artikel 8.2 Loondoorbetaling en uitkering
- Tijdens arbeidsongeschiktheid kan het zijn dat je recht hebt op loon en heropening van een uitkering. Dat kan de uitkering zijn zoals bedoeld in:
- artikel 13 Wajong;
- artikel 47 WAO; of
- artikel 21
In dat geval wordt alleen het deel van jouw netto loon uitbetaald dat hoger is dan de hiervoor genoemde uitkering die je krijgt.
- Tijdens arbeidsongeschiktheid kan het zijn dat je recht hebt op loon en herleving van een uitkering. Dat kan de uitkering zijn zoals bedoeld in artikel 50 of 57 WIA.
In dat geval wordt alleen het deel van jouw netto loon uitbetaald dat hoger is dan de hiervoor genoemde uitkering die je krijgt.
- Als je een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt meld je dit bij je werkgever. Ook een wijziging in de hoogte van jouw uitkering geef je door aan je werkgever.
Artikel 8.3 Minder dan 35% arbeidsongeschikt
- Als je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent, heb je geen recht op een WIA-uitkering. Je hebt recht op aanvulling van jouw loon als:
- je definitief wordt herplaatst in jouw oude functie maar dit is voor minder uur; of
- je definitief wordt herplaatst in een passende functie maar je krijgt hierdoor een lager loon.
De afspraken moeten blijken uit een nieuwe of gewijzigde arbeidsovereenkomst.
- Als je voldoet aan de voorwaarden uit lid 1, heb je 4 jaar lang recht op een aanvulling. De aanvulling is een percentage van het verschil tussen het oude loon plus vakantiegeld en eindejaarsuitkering en het nieuwe loon plus vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Het percentage van de aanvulling is:
- in het 1e jaar 70%;
- in het 2e jaar 55%;
- in het 3e jaar 40%;
- in het 4e jaar 25%.
- Bij een plaatsing in een andere passende functie heeft je werkgever een inspanningsverplichting. Dit betekent dat je werkgever je probeert te plaatsen op een functie waarbij het nieuwe loon zoveel mogelijk overeenkomt met jouw oude loon.
Artikel 8.4 Compensatie-uren tijdens arbeidsongeschiktheid
Als je arbeidsongeschikt bent, bouw je geen compensatie-uren op.